Interviu cu Dr. Pătrău Elena, lector Practic MF ed. 25, Baile Herculane despre importanța efectuării tușeului rectal în practica medicului de familie

 

Ati sustinut in cadrul editiei 25 Practic MF o prezentare foare interesanta si ati abordat un subiect delicat, pentru ca,  pentru nicio persoana tuseul rectal nu este ceva placut. De multe ori empatia sufera, pacientului nu i se explica in ce consta procedura, daca va durea sau nu astfel incat pacientul sa fie confortabil. Care este mesajul dvs. pentru pacienti, ce intrebari ar trebui sa puna in cabinet si mai ales cine si cand ar trebui sa se prezinte pentru un tuseu rectal?

Subiectul este delicat, insa  aceasta procedura  este una foarte practica pentru ca ne ofera informatii foarte valoroase. Intr-adevar, la inceputul acestei manevre trebuie sa explicam pacientului ce i se va intampla si sa il asiguram ca in cazul in care doreste sa intrerupem manevra  totul va fi conform dorintei lor.

Daca se face corect, cu lubrifiant si blandete, nu doare, insa este necesar tuturor celor care au astfel de probleme. Se pot oferi informatii valorose si la o simpla inspectie. De multe ori, in cabinetul medicului de familie, nici nu este necesar sa realizam tuseul rectal pentru ca, la o simpla inspectie a regiunii, putem afla patologia existenta si putem indrepta pacientul catre serviciul de specialitate corespunzator.

Printr-o singura inspectie putem descoperi un abces, o hemoragie datorata unei ulceratii, foarte multe patologii ce pot fi depistate printr-o singura inspectie.

Cum putem face ca pacientul sa nu simta rusine, sunt multi care poate nu indraznesc sa solicite aceasta procedura?

Nu de multe ori am pacienti, mai ales de sex masculin care se jeneaza de o asemena procedura, insa printr-o atitudine profesionista si prin explicarea faptului ca problema lui poate fi rezolvata intr-un timp foarte scurt, fara drumuri in spitale, reusesc sa ii conving sa faca aceasta procedura.

Exista la nivelul cabinetului dvs. materiale de informare – brosuri, flyere, care poate il pot deschide pe pacient catre aceasta procedura?

Ar fi utile, insa nu exista. Poate pe viitor vor aparea si le vom putea folosi.

Leave a Reply