Monitorizarea gravidei în echipă interdisciplinară, formată din medic de familie, ginecolog și cardiolog sunt esențiale!

 


Hipertensiunea arterială indusă de sarcină, o cauză de mortalitate şi morbiditate materno-fetală:
Monitorizarea gravidei în echipă interdisciplinară, formată din medic de familie, ginecolog și cardiolog sunt esențiale!”
 Dr.Ovidiu Grama, medic obstetrică ginecologie

         

     Compania de comunicare medicală Houston NPA organizează în perioada 8-9 martie, la Hotel Danubius, din Sovata, prima ediție din acest an a seriei de evenimente Practic MF. Simpozionul se adresează medicilor de familie din județele Mureș, Harghita, Covasna, Bistrița Năsăud, Cluj, Alba, Sălaj, Satu Mare.

               Evenimentul, sub egida Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Tirgu Mures va fi coordonat științific de către Prof. Univ. Dr. Monica Tarcea, care va susține în cadrul conferinței o lucrare cu tema: Interconexiuni creier – ambient”. ” Studiile recente susțin că dieta mediteraneană este cea mai bună pentru creier, deoarece reduce riscul atacurilor cerebrale, diminuează riscul pierderii de memorie și protejează vasele de sânge din creier. Această dietă include legume și fructe de sezon, pește, cereale integrale, nuci, ulei de măsline, un consum moderat de alcool (în special vinul roșu din surse de calitate), limitarea de carne roșie, dulciuri și cereale rafinate (precum pâinea albă sau orezul alb) respectiv a alimentelor sărate. Combinarea unei diete adecvate cu un stil de viață echilibrat și sănătos (mediu curat, mișcare regulată, somn, relaxare mentală, managementul stresului), pot susține activitatea cerebrală la cote ridicate și pot asigura calitate vieții, indiferent de vârstă”, spune Dr. Monica Tarcea.

               O altă temă abordată în cadrul simpozionului din perioada 8-9 martie, ce se va desfășura la Hotel Danubius, din stațiunea Sovata, va fi reprezentată de ”erupțiile cutanate la copii”. ”În fața unei erupții cutanate la copil, medicul de familie sau pediatru trebuie să răspundă la următoarele întrebări: este o Boală eruptivă? O alergie la un medicament sau aliment? O dermatită? Pentru un diagnostic rapid și corect este necesar să cunoaștem elemente importante legate de erupție – Ce este?, Când a apărut?, Unde este localizată?, De cât timp?, De ce a apărut?. Aspect, localizare, extindere, cauză. Infecția este prezentă? Există teren atopic? Manifestarea este acută sau cronică? Este necesar să identificăm erupția infecțioasă vs. erupția neinfecțioasă. Anamneza corectă, datele epidemiologice precum antecedente, vaccinări, contact boală eruptivă: familie, şcoală, examenul obiectiv, analiza erupției cutanate, tratamentele efectuate anterior apariţiei erupţiei stabilesc o serie de date foarte importante pentru un diagnostic corect pozitiv și diferențial”, ne explică, pe larg, Dr. Grama Alina, medic primar pediatru, asistent universitar, Clinica Pediatrie I, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș, în cadrul unei prezentari cu titlul ” Diagnosticul diferențial în boli eruptive la copii”, pe care o va sustine in cadrul acestei manifestari stiintifice.

               In cadrul Practic MF va fi abordat si subiectul hipertensiunii arteriale indusă de sarcina, cea mai frecventă problemă medicală întâlnită în timpul sarcinii, ce ramâne o cauză importantă a morbidității și mortalității materne și fetale. Hipertensiunea arterială complică până la 15% din sarcini. Tulburările hipertensive ale sarcinii acoperă un spectru de afecțiuni, din care preeclampsia prezintă cel mai mare risc potențial și rămâne una dintre cele mai frecvente cauze ale decesului matern în Europa. Aproximativ 50% din sarcini sunt neplanificate și, prin urmare, consilierea înainte de sarcină poate să nu fie fezabilă. La femeile cu hipertensiune cronică, evaluarea înainte de concepția sarcinii va permite excluderea cauzelor secundare ale hipertensiunii arteriale, evaluarea controlului lor hipertensiv pentru a se asigura că este optim, discutarea riscurilor crescute de preeclampsie și educarea femeilor cu privire la modificările de medicament care ar trebui să fie efectuate în primul trimestru de sarcină, în cazul în care acestea devin gravide. Majoritatea femeilor cu hipertensiune arterială controlată vor avea un rezultat bun și o sarcină reușită, sub o supraveghere și un management adecvate. Hipertensiunea arterială controlată deficitar în primul trimestru va crește semnificativ morbiditatea și mortalitatea maternă și fetală. Despre toate aceste cazuri și complicații lor, ne va vorbi în cadrul simpozionului, Dr. Ovidiu Grama, doctor în medicină, medic primar obstretică ginecologie, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș, în lucrarea sa, Managementul hipertesiunii arteriale din sarcină”: ”Hipertensiunea arterială (HTA) indusă de sarcină rămâne în continuare o cauză importantă de mortalitate şi morbiditate materno-fetală. Femeile care au dezvoltat hipertensiune pe parcursul primei sarcini au risc crescut de HTA la o nouă sarcină; cu cât HTA s-a instalat mai precoce în prima sarcină, cu atât riscul recurenței este mai mare. Luarea în evidență a gravidei din primele săptămâni de sarcină și monitorizarea ei în echipă interdisciplinară, formată din medic de familie, ginecolog și cardiolog, sunt esențiale în cazul hipertensiunii arteriale induse de sarcină. Măsurarea corectă a tensiunii arteriale permite diagnosticarea precoce a preeclampsiei și urmărirea eficientă a pacientei. Monitorizarea post-partum permite controlul factorilor de risc cardiovascular și stabilirea managementului personalizat al cazului, cu scopul de a reduce riscul de boli cardiovasculare în viitor”, spune Dr. Grama. În prezent, nu există nicio modalitate sigură de prevenire a hipertensiunii arteriale. Unii factori care contribuie la tensiunea arterială mare pot fi controlați, în timp ce alții nu. Cel mai indicat este să urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră referitoare la dietă și exerciții fizice.

               În programul simpozionului sunt prevăzute și alte prezentări, precum Screeningul stenozei de artera renală la tineri hipertensivi: o metodă la îndemâna medicului de familie”, supusa dezbaterii de catre Dr. Mirela Liana Gliga, medic primar interne și nefrologie la Spitalul Clinic Județean Mureș sau Abordarea terapeutică modernă în hepatitele virale”, sustinuta de Conf. Univ. Dr. Mureșan Simona, medic primar de medicină internă, medic specialist gastroenterolog și prodecan UMF Târgu-Mureș.

 

               Practic MF a fost lansat în 2012 cu o ediție pilot, urmată in perioada 2013 – 2018 de 28  simpozioane regionale, care au reunit în total aproximativ 4.000 de medici de familie din toată țara. Evenimentul este creditat EMC.

Pentru a fi la curent cu toate evenimentele marca Houston vă invităm să ne urmăriți pe houston.ro,  practicmf.ro  si Facebook- Houston-NPA.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/513475589146992/

Pentru informații suplimentare eveniment:
Dana Dumitru, 0722.585.995, dana.dumitru@houston.ro

 Pentru înscriere: 

luiza.grosu@houston.ro, 0733 076 387, practicmf.ro sau la nr. de fax 021.317.09.43

Pentru detalii despre proiectele Houston din aceast an accesați www.houston.ro

Calendarul evenimentelor PRACTIC MF 2019

Practic MF 29 – Sovata, 08-09 martie, județe în focus – Mureș, Harghita, Covasna, Bistrița Năsăud, Cluj, Alba, Sălaj, Satu Mare.

Practic MF 30 – Sinaia, 05-06 aprilie, Prahova, Dâmbovița, Ilfov, București, Ialomița, Buzău.

Practic MF 31 – BĂILE HERCULANE, 17-18 mai, județe în focus – Caraș Severin, Timiș, Mehedinți, Dolj, Gorj, Olt, Hunedoara.

Practic MF 32 – COVASNA, 07-08 iunie, județe în focus – CV, HR, MS, VN, BC, VS, BZ, PH, BV, AG, SB, Vl

Practic MF 33 – EFORIE NORD, 27-28 septembrie, judete in focus – Călărași, Constanța, Ialomița, Tulcea, București, Ilfov, Giurgiu, Brăila.

Practic MF 34 – GURA HUMORULUI, 18-19 octombrie, județe în focus – Suceava, Bacău, Vaslui, Galați,  Botoșani, Neamț, Iași.

Practic MF 35 – POIANA BRAȘOV, 15-16 noiembrie, județe în focus – Brașov, Sibiu, Argeș, Vâlcea, Dâmbovița, Prahova, Covasna, Harghita, Mureș.

Leave a Reply